face top  contact png

-->

Ρεσιτάλ Πιάνου Απόστολου Παληού
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ρεσιτάλ Πιάνου Απόστολου Παληού

Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 8:30 μ.μ.

στην αίθουσα  του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand

 

PALIOS MPAKALAKOS_AFISETA_02_fnl

 

Ο πολυβραβευμένος πιανίστας σε έργα Θωμά Μπακαλάκου και Νίκου Σκαλκώτα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

apostols palios_1  P2210260b2

Πρώτο μέρος

$1·         ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ Θωμά Μπακαλάκου.
Από τον κύκλο έργων Συμφωνικά ποιήματα.

$1·         ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ Νίκου Σκαλκώτα.
ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ Θωμά Μπακαλάκου.
Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά».        

Δεύτερο μέρος

 

Απόστολος-Παληος ΘΩΜΑΣ-ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ-Hi-Res

$1·          ΑΡΝΗ Θωμά Μπακαλάκου.
Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».          

Τιμή εισιτηρίου Γενική Είσοδος 7 ευρώ.

Το ρεσιτάλ   θα επαναληφθεί  στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 11 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές. 

Υπό την αιγίδα του δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και του Μορφωτικού και Πολιτιστικού  Συλλόγου Κυψέλης.

Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας: δημοσιογραφικός οργανισμό «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ» (ράδιο Θεσσαλία και Θεσσαλία τηλεόραση).

*************************************************************************************

Η συνεργασία του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου με το διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του ως σολίστα στο σεξτέτο μουσικού συνόλου, που συνέστησε ο συνθέτης με το οποίο παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα πέντε έργα μουσικής δωματίου  της συλλογής ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΑΣΣΑΛΙΚΑ, μία εκ των επτά, που περιλαμβάνονται στο έργο με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Στο σεξτέτο συμμετείχαν και οι κορυφαίοι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων  L’anima, της  Στέλλας Τσάνη (α΄ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Στο κλαρινέτο ήταν ο Σπύρος Μουρίκης.  Με το ίδιο σύνολο ο Θ. Μπακαλάκος θα παρουσιάσει σε περιοδεία επιλογή έργων από τις επτά συλλογές των ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Η συνεργασία με το σολίστα συνεχίστηκε με την ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του έργου για πιάνο ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ διάρκειας 40 λεπτών από τη συλλογή  ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ και του έργου  ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ από τη συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας του Θωμά Μπακαλάκου με το σολίστα  Απόστολο Παληό και ένας πρώτος σταθμός στους γενικότερους σχεδιασμούς των δύο καλλιτεχνών, αποτελεί  το ρεσιτάλ πιάνου της 9ης Μαΐου στην αίθουσα  του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand.

Το άκουσμα στο ρεσιτάλ, των δεκαπέντε  παραλλαγών για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, θα είναι για την απόδοση τιμής, προς τον μέγιστο Έλληνα συνθέτη.

Εξάλλου το έργο του Νίκου Σκαλκώτα  κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του Απόστολου Παληού, ενώ για το Θωμά Μπακαλάκο, ο διάσημος συνθέτης μας, αποτελεί όχι μόνο φωτεινό παράδειγμα, αλλά και αφετηρία για τη διατύπωση της δικής του μουσικής πρότασης, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τα έργα που θα ακουστούν.  Με την πρότασή του ο Θ. Μπακαλάκος  την οποία τεκμηριώνει με τις επτά συλλογές έργων μουσικής δωματίου, με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, δεν επιχειρεί να δώσει κάποιες νέες  ενορχηστρώσεις δημοτικών τραγουδιών, όπως άριστα το πέτυχε ο Ν. Σκαλκώτας.  Επιχειρεί αξιοποιώντας τα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού, με την μέθοδο της δημιουργικής αφομοίωσης, να συνθέσει ένα νέο και πρωτότυπο έργο σύγχρονης ελληνικής  μουσικής δωματίου, με τον ίδιο τίτλο, που φέρει και το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι που αξιοποιεί.

Εμπνεόμενος και από τη λειτουργικότητα των δημοτικών τραγουδιών στον απλό λαό, όταν τα τραγουδά ή όταν τα χορεύει, ο Θ. Μπακαλάκος  συνθέτει νέα έργα, τα οποία προφανώς έχουν έντονα και αδρά ελληνικά χαρακτηριστικά. Είναι έργα που μπορούν να επιλεγούν και να μπουν στο ρεπερτόριο, τόσο  ελληνικών μουσικών  συνόλων  λόγιας μουσικής, όσο και ξένων. Έργα που μπορούν να περάσουν και στον απλό λαό και να αποτελέσουν τη γέφυρα για να εξοικειωθεί με την έντεχνη και  κλασική μουσική, για να ζήσει και αυτός υπέροχα νέα μουσικά ταξίδια, τα οποία στερήθηκε,  γιατί οι κρατούντες στα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας, τον καταδίκασαν και τον ανάγκασαν να αισθάνεται άνετα, ανάμεσα στις συμπληγάδες του άκρατου λαϊκισμού και του κραυγαλέου φολκλόρ, εκεί όπου και η έντεχνη και η κλασική μουσική, ελληνική και ξένη ασφυκτιούν.

Τα έργα στις ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, είναι μουσικές νουβέλες αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες απλών ανθρώπων. Αφηγείται φανταστικές ιστορίες ανθρώπων, μπροστά από τα μάτια των οποίων περνάει, ένας κόσμος ολόκληρος, η ζωή τους ολόκληρη, στο λίγο χρόνο που κρατάει ο χορός και το τραγούδισμα ενός δημοτικού τραγουδιού, στιγμές μεγάλης έντασης και συναισθηματικής φόρτισης.

Το έργο ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, είναι από τον κύκλο έργων συμφωνικά ποιήματα, είναι εμπνευσμένο από κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Αντώνη Τρίτση και από εντυπώσεις του  ίδιου του συνθέτη μέσα από τη γνωριμία του με τον άνδρα.

Το ρεσιτάλ πιάνου διοργανώνει η Αστική μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική εταιρεία «ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ»

Παπαδιαμαντοπούλου 28| 11528 | Αθήνα

Τ. +30 210 7787 484| M. +30 697 740 6272| F. +30 210 7787 401

mail to: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: www.toniko.gr

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Καλλιτεχνική Εταιρεία "ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ", είναι εγγεγραμμένος φορέας στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου μας. Είναι το εργαλείο με το οποίο προσδοκούμε να προβληθεί το χωριό μας μέσα από τις εκάστοτε δραστηριότητες ... Περισσότερα...

ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ

Bρείτε μας στον χάρτη

kal map