Τετάρτη, Δεκέμβριος 19, 2018
   
Text Size

Τα Καλυβάκια ξαναζωντάνεψαν στο 2ο Αντάμωμα των απανταχού Καλυβακιωτών(3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011)

 

2-anatmoma-afisa

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και εφέτος το 2ο Αντάμωμα των απανταχού Καλυβακιωτών, που διεξήχθη στα Καλυβάκια το περασμένο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.

 

2-antam

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλος, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Βαϊόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πάτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζέλλας, οι πρώην δήμαρχοι Παλαμά κ.κ. Γιώργος Διδάγγελος και Κώστας Έξαρχος, οι πολιτευτές Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και κ. Νίκος Παππάς, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλυβακιωτών κ. Απόστολος Μπακαλάκος (ταξίαρχος ε.α.), αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του περυσινού ανταμώματος, τόνισε την αναγκαιότητα διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, που «πετυχαίνουν κοινωνική επανασύνδεση, δίνουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, ανατροφοδοτούν και προσανατολίζουν τη νέα γενιά, διδάσκουν σεβασμό στο συνάνθρωπο, παροτρύνουν σε εθελοντική προσφορά, εργασία και αλληλεγγύη, στοχεύουν και πετυχαίνουν ψυχική ανάπαυση και ευφορία».

«Σε μια εποχή μάλιστα που η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης ‘‘σαρώνει» ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, στοχεύοντας -με διάφορους τρόπους και μέσα- σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, παραχαράσσοντας την ιστορία, καταργώντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις, έθνη και σύνορα, ο άνθρωπος δεν πρέπει να μένει αμέτοχος και αδρανής», είπε ο κ. Μπακαλάκος. «Πρέπει να αντισταθεί, να σταθεί όρθιος, να διεκδικήσει, να διατηρήσει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου του και να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά και ιστορία».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στους απανταχού Καλυβακιώτες που ήρθαν στο «ραντεβού» του 2ου Ανταμώματος, στάθηκε στο στοίχο του Οδυσσέα Ελύτη «Σ” όλους τους τόπους κι αν γυρνώ, μόνο ετούτον αγαπώ» για να τονίσει το νόστο των ξενιτεμένων για το γενέθλιο τόπο, για τη γη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, για τη γη των προγόνων… 

Ο κ. Πατσιαλής, εξήρε τις πρωτοβουλίες του συλλόγου για τη διοργάνωση του Ανταμώματος και επισήμανε ότι η δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται πάντα σε τέτοιες προσπάθειες που γίνονται ή θα γίνουν στο μέλλον, σε κάθε τοπική κοινότητα του δήμου Παλαμά.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η απονομή τιμητικής πλακέτας στο συνταξιούχο δάσκαλο κ. Βασίλειο Τσαγγαλά για τη συνεισφορά του στη διάσωση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων των Καλυβακίων, με το βιβλίο του «Τα Καλυβάκια Καρδίτσας».

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν, επίσης, και στους εν ζωή διατελέσαντες προέδρους των Καλυβακίων κ.κ. Κων/νο Νιάκα, Στέφανο Πράτσα, Πέτρο Τσίνα, Δημήτριο Ζαγανά, Αδάμ Ακρίβο, Κων/νο Ψύχα, Ευάγγελο Κατή, Γεώργιο Πράππα, Χρήστο Μιχόπουλο, Ευάγγελο Καραμήτρο αλλά και στο σημερινό πρόεδρο κ. Παύλο Ζαγανά.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στο Αντάμωμα της ομογενούς κ. Βούλας Καραμήτρου που ταξίδεψε για το σκοπό αυτό από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Στη σύντομη παρέμβασή της, έντονα συγκινημένη, η κ. Καραμήτρου εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών του Ανταμώματος για την επανασύνδεση των Καλυβακιωτών με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Κων/νος Τσίνας.

Επίσης, οι διοργανωτές απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες στο δήμαρχο Παλαμά κ. Πατσιαλή, στον σεβασμιώτατο κ.κ. Κύριλλο, στον πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΑΠ κ. Τζέλλα, στην ομογενή κ. Καραμήτρου, στην ζωγράφο κα Αλέκα Κουκόσια – δασκάλα της Σχολής Εικαστικών Τεχνών του δήμου Παλαμά που έχει έδρα τα Καλυβάκια, καθώς και στον Καλυβακιώτη πρώην δήμαρχο Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αρχοντή.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης του  2ου Ανταμώματος των Απανταχού Καλυβακιωτών, τελέστηκε Εσπερινός στην εκκλησία του χωριού παρουσία του σεβασμιωτάτου κ.κ. Κυρίλλου, ενώ στις αίθουσες του σχολείου λειτουργούσε από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ αναδρομική έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Σχολής Εικαστικών Τεχνών του δήμου Παλαμά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Καραγκούνηδες» που παρουσίασε τοπικούς χορούς, ενώ στη συνέχεια ζωντανή ορχήστρα διασκέδασε τους παρευρισκόμενους. Από τους διοργανωτές προσφέρθηκε φαγητό και κρασί και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ…

Παράλληλα, διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα και οι εκλογές του νεοϊδρυθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλυβακιωτών «Ο νόστος», που ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον αποτελείται από τους: Απόστολο Μπακαλάκο ως πρόεδρο, Περικλή Μιχόπουλο ως αντιπρόεδρο, Ελένη Ψύχα ως γραμματέα, Κων/νο Πράτσα του Γεωργίου ως ταμία, Βασίλειο Μιχόπουλο ως υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και τους Δημήτριο Τσίνα του Θωμά και Χρήστο Κατή του Δημητρίου ως μέλη.

 

 

Ανακοινωσεις

ROKSTORIES ERROR: File not found: images/anakoinoseis/epitafios/thumbnails/thumb_Share2016-04-30-36a00fb770ba129ab64a93ba7cb2d14294b9432e49054497ae54ee0e6c67ca48-Picture.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Σαν σημερα...

βρειτε μας στον χαρτη

kal-map

Login Form